March 18, 2013Uncategorized

Depresia sexuala in viata tinerilor

Sexualitatea este modul in care oamenii experimenteaza si se exprima sexual. Aceasta include dorinte si activitati erotice, biologice, fiziologice, emotionale, interpersonale sau spirituale. Deoarece este un termen atat de larg, care variaza semnificativ in functie de perioadele istorice de-a lungul timpului, ii lipseste si o definitie definitiva. Cu toate acestea, sexualitatea moderna poate fi separata in trei categorii principale.

depresia sexuala a tinerilor

Copilaria timpurie:

Copilaria timpurie este varsta in care multi oameni incep sa-si exploreze sexualitatea. Aceasta este, de asemenea, varsta in care multi oameni incep sa se identifice cu identitatea lor sexuala, devenind confortabil cu corpul lor si experimentand cu sexul si lumea din jurul lor. Aceasta este, de asemenea, varsta in care limitele sexuale sunt stabilite pentru prima data, adesea ca reactie la presiunile societale. Pentru multi oameni, copilaria timpurie este atunci cand incep sa-si inteleaga sexualitatea si sa dezvolte norme si valori sexuale sanatoase. In aceasta etapa, multi oameni invata despre sex prin literatura si din alte surse, cum ar fi prietenii, familia si mass-media.

Disforie de gen

A doua categorie de sexualitate este cea care se refera la dezvoltarea rolurilor de gen non-standard. Acest lucru poate fi legat de aspecte fizice, cum ar fi faptul ca este specific pentru sex, a fi intersexat sau a avea organe genitale disproportionate. Disfunctiile de gen pot avea loc ca urmare a influentelor fizice, hormonale, neurologice sau psihologice. Aceste influente pot avea un efect profund asupra sexualitatii, deoarece pot restrictiona sau limita gama de comportamente si experiente sexuale posibile. De exemplu, copiii pot fi impiedicati sa exploreze anumite comportamente sexuale datorita structurii lor anatomice.

Bisexualitatea

Bisexualitatea este dorinta de a fi atras sexual atat de barbati, cat si de femei. Persoanele care sunt bi-sexuale uneori nu au o preferinta distincta intre cele doua sexe. Unii bi-bisexuali pot experimenta uneori excitare la un gen, dar nu la celalalt. Totusi, pot fi atrasi de cineva de sex opus. Alte persoane bi-bisexuale pot experimenta atractie fata de ambele sexe, dar aleg sa ramana in spectrul feminin-feminin.

Traditii etice

Societatile antice acorda o mare importanta rolurilor de gen si capacitatii unei persoane de a alege daca se angajeaza sau nu in activitate sexuala. Datorita acestor practici, un numar de oameni nu se simt confortabil cu sentimentele lor sexuale si nu reusesc sa urmareasca fericirea in acelasi mod in care o fac altii din jurul lor. De exemplu, unele societati antice au lacasuri de cult care sunt doar pentru membrii unui singur gen, cum ar fi templele. Altii au lacasuri de cult exclusiv pentru barbati, de exemplu, chiar si astazi in unele parti ale lumii. Datorita acestor practici, exista adesea disconfort cu dezvoltarea sexualitatii umane, iar oamenii pot fi rezistenti la ideea de a avea relatii sexuale in afara relatiilor traditionale, acceptate cultural.

Depresie

Datorita complexitatii sexualitatii umane, aceasta poate provoca probleme emotionale, inclusiv depresie. Din cauza sentimentului de singuratate care poate insoti dezvoltarea sentimentelor sexuale, cei care experimenteaza acest lucru pot simti ca nu au incotro. La randul lor, cei care sufera de depresie din cauza sentimentelor de sexualitate pot simti ca nu au altceva pentru care sa traiasca. Datorita acestei relatii complexe intre sentimentele de sexualitate si depresie, poate fi imposibil sa se determine modul in care depresia cauzeaza probleme sexuale fara psihoterapie. Deoarece depresia provoaca modificari ale nivelurilor chimice din creier, unii psihoterapeuti sunt capabili sa trateze simptomele depresiei impreuna cu tratarea problemelor sexuale. Din pacate, in prezent nu exista pe piata medicamente care sa trateze problemele sexuale cauzate de depresie.

Roluri de gen

oamenii isi exprima multe moduri despre sexualitatea lor si sunt adesea foarte fluide. Exista persoane sexuale cisgenerate (atat de sex opus, cat si de acelasi sex) si transgen (atat de acelasi sex, cat si de sex opus). Cu toate acestea, cuvantul „transgender” nu reflecta realitatea biologica precisa a identitatii de gen a unei persoane. Prin urmare, persoanele transgender simt adesea presiuni din partea altor persoane pentru a se conforma definitiei percepute a „rolurilor traditionale de gen”.

Fantezie sexuala

Unii oameni pot avea un camp „paranormonal” sau „energetic” care ii atrage catre anumite tipuri de situatii sexuale. Din aceasta cauza, unii oameni pot apela la cele mai noi filme xxx pentru eliberarea de factorii de stres sau ca parte a unui proces de vindecare. Cei care sunt deprimati pot constata ca sexualitatea lor devine mai puternica si mai importanta pe masura ce devin deprimati si se dezvolta o dependenta de sexualitatea lor. Pentru cei care se simt prinsi in capcana sexualitatii lor, depresia ii poate determina sa se agite dezvoltand o fantezie sexuala care poate lua forma unor comportamente sexuale periculoase precum masturbarea, exhibitionismul si voyeurismul.